Verujemo da samo grupa odvažnih pojedinaca/ki može promeniti svet. Pridruži nam se!

IRIDA – Inicijativa za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman je organizacija koju su 2018. u Novom Sadu osnovale tri omladinske radnice sa željom da podstaknu mlade na aktivizam u polju rodne ravnopravnosti.

Međutim, IRIDA je danas i mnogo više od toga. IRIDU predstavljamo mi, mladi ljudi, koji/e postavljamo pitanja, podstičemo diskusije, ne prihvatamo da ignorišemo ono što nas „žulja“. Imamo jasan cilj ka kome neustrašivo koračamo i trudimo se da ostavljamo što veći trag. Nama nije teško da „prelomimo jezik“ i kažemo sportistkinja ili naučnica, ne mislimo da je feminizam „ružna reč“ i nećemo da okrećemo glavu i ćutimo o rodno zasnovanom nasilju! Spremni/e smo da svaki dan učimo, pratimo dešavanja oko nas i u nama, glasno viknemo kada vidimo nepravdu, ali damo i najveći aplauz kada primetimo napredak.

IRIDA okuplja sve nas koji/e mislimo da je bitno da svaka devojčica zna da ima glas i da je baš važna, da svaki dečak može da plače kada se tako oseća, da svaka žena dobije podršku da se izbori za svoje sutra bez nasilja, da svaka devojka zna da se njeno „ne“ čuje i da se baš svako to „ne“ uvažava i poštuje, da svako od nas ima pravo i mogućnost da sanja velike snove i da ih i ostvari!

Sa željom da važnost borbe za rodnu ravnopravnost u našem društvu predstavimo pre svega mladima, organizujemo različite javne događaje, kampanje na društvenim mrežama i druge vrste projekata. Trudimo se da prenesemo važne poruke na što kreativnije i inovativnije načine što čini da se u IRIDI i sjajno zabavljamo! Kako zaista verujemo da jedino zajedničkim snagama možemo napraviti male korake koji prave veliku razliku, pozivamo vas da se upustite u ovu sjajnu avanturu sa nama i da zajedno koračamo ka društvu u kome su svi/e ravnopravni/e i bezbedni/e!

upoznajte nas

Naš tim

Isidora Paklar

Tamara Banjac

Velimir Milošev

Aleksandra Grujić

Valentina Pap

Nebojša Lenđer

Jelena Stanković

Filip Perlić

Lana Zdravković

Nevena Glušac

Zlatija Balević

Helena Šćopulović

Milica Ludoški

Ksenija Mudri

Marijana Marković

Sanja Gojević