Feminizam je za svakoga

Nakon završetka kursa o rodnoj ravnopravnosti i aktivizmu na IRIDIUM platformi, okupili/e smo grupu deset devojaka koje imaju isti cilj – da svojim vršnjacima/kama pokažu šta zapravo rodna ravnopravnost znači, da feminizam nije ružna reč, već da doprinosi boljem društvu i ženama i muškarcima.

Prepoznajući da se do mladih devojaka i momaka najlakše dolazi preko društvenih mreža,  kreirale su instagram nalog feminizam_je_za_svakoga_. Na ovom nalogu, koji planiraju zajedno dugoročno da održavaju, objavljivaće činjenice i zanimljivosti  koje će razbijati mitove i predrasude o feminizmu i prikazati rodnu ravnopravnost u novom svetlu – predstavljajući prednosti koje bi rodno ravnopravno društvo donelo i muškarcima. Takođe će objavljivati interesantan sadržaj o svojim akcijama koje sprovode na lokalu.

Prva od ovih akcija bila je ulična anketa koju su sprovele 21.4. na ulicama Beograda, sa željom da snime odgovore građana/ki o tome šta za njih predstavlja feminizam. Odgovori su montirani u video snimke koji se dele na društvenim mrežama, gde je cilj da se pokrene diskusija o reputaciji feminizma među mladima.

Za ovu motivisanu grupu devojaka ni ovo nije bilo dovoljno, pa su napravile nalepnice sa važnim porukama o feminizmu koje su lepile po Beogradu i Novom Sadu. Nalepnicama žele da nateraju svoje vršnjake/kinje na razmišljanje, ali takođe i na učenje kroz takmičenje: u trajanju je sticker challenge koji zahteva da se pronađu, uslikaju i objave na Instagramu (uz tagovanje profila feminizam_je_za_svakoga_ i organizacija.irida) nalepnice koje se mogu pronaći na određenim lokacijama u Beogradu i Novom Sadu. Izazov traje do 15. maja, a osoba koja pronađe najviše nalepnica, biće nagrađena stickerima i knjigom.

Zaprati Instagram nalog feminizam_je_za_svakoga_ i uveri se u pokretačku snagu male, ali motivisane grupe aktivistkinja!

Učestvuj u sticker challenge-u i doprinesi širenju svesti o rodnoj ravnopravnosti!

Instagram nalog, uličnu anketu i stiker izazov, mladi sprovode uz pomoć USAID-a i Nacionalne koalicije za decentralizaciju kao deo projekta Tvoje mesto u Srbiji

Responses