MREŽA ZA PROMENU

Šta je “Mreža za promenu” i zašto je važna?

Mreža za promenu predstavlja inicijativu umrežavanja udruženja širom Srbije u cilju izmene Zakona o socijaknoj zaštiti. Trenutno, nasleđivanje imovine u Srbiji nije ravnopravno, čemu svedoči podatak Republičkog geodetskog zavoda da se žene u 44% slučajeva odriču nasledstva u korist muških srodnika. Žene se odriču nasledstva usled društvenih pritisaka, ne znajući da se tim činom liše i mogućnosti da ostvare pravo na novčanu socijalnu pomoć. Ovo propisuje sporni  Član 82. Zakona o socijalnoj pomoći.

IRIDA se pridružila Mreži za promenu koju je pokrenulo Žensko udruženje kolubarskog okruga, zajedno sa još 14 drugih organizacija. Mreža za promenu se nadovezuje na uspešnu kampanju „Koliki je moj deo“ koja zagovara za ravnopravnije nasleđivanje. Nasledstvo imovine predstavlja jedan od ključnih izazova za ekonomsko osnaživanje žena, jer pritisci društva nalažu ženama da se odreknu svog dela. Nama je bitno da i mladima ukažemo na ovu temu, kako bismo ih podstakli na razmišljanje o ovoj temi na vreme, i zajedno radili/e na iskorenjivanju ovih duboko ukorenjenih štetnih društvenih očekivanja.

Kome je namenjena “Mreža za promenu“?

Inicijativa „Mreža za promenu“ je usmerena najpre ka široj javnosti, jer problem nepravednog nasleđivanja nije vidljiv, a posebno nije dovoljno prepoznat problem nemogućnost dobijanja socijalne pomoći nakon što se neko odrekne nasledstva. Nama u IRIDI je bitno da ukažemo mladima na ovaj problem, ne bismo li zajedno delovali da izmenimo društvene obrasce da se od žena više ne očekuje da se odreknu svoje imovine u korist muških članova porodice.  

Mreža za promenu, kao zagovaračka inicijativa, usmerena je i ka donosiocima odluka koji moraju u najmanju ruku informisati javnost o posledici nemogućnosti dobijanja socijalne pomoći nakon odricanja nasledstva, koja je rezultat člana 82. Zakona o socijalnoj pomoći. Inicijativa je umserena i ka donosiocima odluka jer oni imaju sposobnost da ovaj sporni deo propisa izmene ne bi li nasleđivanje u Srbiji bilo pravednije.

Koju promenu želimo da napravimo?

Nijedna žena ne bi trebalo da se odriče nasledstva zato što je na to bila prinuđena od strane porodice ili zajednice koja smatra da su muški članovi porodice zaslužniji nasledstva. Kroz Mrežu za promenu, mi doprinosimo društvu u kojem su žene ekonomski osnažene da ravnopravno učestvuju u društvenom životu kao i muškarci.

Mreža za promenu cilja da doprinese ravnopravnom nasleđivanju kroz kroz izmene Zakona o socijalnoj pomoći, ali i kroz kampanju informisanja javnosti o trenutnom stanju nepravednog nasleđivanja. Nije dovoljno izmeniti zakonsku regulativu, potrebno je promeniti i stavove društva kako žene ne bi bile pod pritiskom da se odreknu imovine.

Šta smo do sada uradili/e?

Formirana je Mreža za promenu, koja broji 15 organizacija članica, i sprovedena su strateška planiranja na kojim se odlučilo o zajedničkom cilju mreže, kao i načinu komunikacije. Ono što sledi jeste započinjanje šire kampanje na nivou mreže koja će mobilizovati zajednice u cilju izmene Zakona ali i stavova po pitanju nasleđivanja.

Ko su partneri i donatori?

„Mreža za promenu“ je pokrenuta od strane Ženskog udruženja kolubarskog okruga. Ovaj projekat je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Takođe je podržan od strane TRAG fondacije, UN Women Serbia i Rekonstrukcije ženskog fonda. IRIDA je partner na projektu, a u mrežu su uključeni i Bečejsko Udruženje MladihUdruzenje za pomoc osobama sa autizmom “BaziMili” LajkovacMame Su ZakonYUCOM Komitet pravnika za ljudska prava/Lawyers’ Committee for Human RightsGradjanske InicijativeA11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna pravaDruštvo za razvoj kreativnosti AleksinacZrenjaninski Edukativni CentarForum žena PrijepoljaFenomena – Moć promeneCentar za edukaciju, inkluziju i razvoj zajednice – USPON i Gender knowledge hub.

Uključi se!

Pozivamo te da se uključiš u kampanju Mreže za promenu i doprineseš ekonomskom osnaživanju žena u Srbiji! Informiši se o trenutnom neravnopravnom stanju nasleđivanja i istakni ovaj problem u svojoj zajednici. Registruj se na sajtu i prati naše društvene mreže kako bi saznao/la o narednim koracima kampanje i na koje načine možeš da doprineseš ovoj društvenoj promeni!

Želiš da se nam se pridružiš na ovom projektu?

Uključi se i popuni kratku formu!