Modul 1, Lekcija 1
U toku

2.7 Zelene zastavice za zdrav partnerski odnos

Irida maj 23, 2024

/*! elementor – v3.7.8 – 02-10-2022 */
.elementor-heading-title{padding:0;margin:0;line-height:1}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title[class*=elementor-size-]>a{color:inherit;font-size:inherit;line-height:inherit}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-small{font-size:15px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-medium{font-size:19px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-large{font-size:29px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-xl{font-size:39px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-xxl{font-size:59px}

Danas ćemo napisati spisak sjajnih osobina koje mogu da ukažu na nenasilno ponašanje i pomognu nam u uspostavljanju zdravog partnerskog odnosa.


Prethodno: 2.6 Možemo li mi biti zlostavljači/ce a da to ne primetimo?


Sledeće: 2.8 Sažetak

Crvena zastavica prilikom viđanja sa partnerom/kom je rani znak nezdrave veze ili problematičnog partnera/ke. A jedna od najvažnijih crvenih zastavica je odsustvo zelenih zastavica!

To je ponašanje koje ukazuje na to da će osoba sa kojom si, verovatno pristupiti vezama na zdrav i zreo način.

Dakle, evo znakova da će neko sa kime si u vezi verovatno biti sjajan partner/ka.

/*! elementor – v3.6.8 – 27-07-2022 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}

/*! elementor – v3.7.8 – 02-10-2022 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block} 2.7-green-flags

1. Ume da sasluša.

I razume te. Postavlja promišljena pitanja, ostavlja ti prostora da govoriš, i želi da upozna tvoj unutrašnji svet. On/a ima sposobnost da razume i poveže se sa tvojim emocijama i mislima.

2. Prijatno mu/joj je da priča o osećanjima.

Za zdravu vezu je potrebno dvoje odraslih ljudi, što znači dvoje ljudi koji umeju da prepoznaju svoje emocije, odakle dolaze, i šta im je potrebno u datom trenutku, i koji su u stanju da podele te emocije i potrebe jedno sa drugim.

3. Vaše osnovne vrednosti i moral su kompatibilni.

Ovo ne znači da ti i tvoj partner/ka morate da se složite oko svega, već da imate neki dogovoreni okvir koji uslovljava radnje.

4. Ne boji se da ti stavi do znanja da mu/joj se dopadaš.

Pravi planove, odgovara ti na poruke, i generalno pokazuje aktivno interesovanje za tebe i održavanje odnosa. Angažovan/a je u vezi.

5. Veza ide prijatnim tempom.

Tempo koji prija oboma i dozvoljava i jednoj i drugoj osobi da misle, procesuiraju, zabavljaju se, i postepeno razvijaju emocije jedno ka drugom. Nikada nema pritiska ili pokušaja da se nasilno pojača intenzitet veze pre nego što ste oboje spremni za to.

6. Zna šta želi i ima visoko razvijenu svest o sebi.

Kod osobe koja provodi vreme razmišljajući o svojim iskustvima i pokušava da bolje razume sebe, je veća verovatnoća da će voditi savestan život. Brižan/a, zreo/la partner/ka ne igra igrice.

7. Druge ljude tretira dobro.

Kako tretira druge ljude u svom životu je odraz toga kako će vremenom tretirati i tebe kada učvrstite vezu.

8. Stabilan/a je.

Zelena zastavica je kada je osoba za koju si emotivno zainteresovan/a stabilna. Možeš verovati da će on/a biti dosledan/a u onome kako te tretira i kako pristupa različitim životnim situacijama.

9. Prijatno je biti u njegovoj/njenoj blizini. 

Osećaš da možeš biti svoj/a pored ove osobe, bez da previše brineš o tome kako da je impresioniraš ili da „hodaš po jajima” da je ne uznemiriš. Možeš biti iskren/a i reći svoje mišljenje. 

10. Oboje imate svoje živote.

U zdravoj vezi, partneri nemaju potrebu da budu zajedno non stop, oni cene i podstiču individualnost i nezavisnost. 

/*! elementor – v3.6.8 – 27-07-2022 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}


Prethodno: 2.6 Možemo li mi biti zlostavljači/ce a da to ne primetimo?


Sledeće: 2.8 Sažetak