Klasičan izlazak

– Šta se to izdešavalo između tebe i Dejana u subotu? Delovalo mi je kao da se prepirete. Krenula sam nazad do stola, ali dok sam se provukla kroz masu, niste više bili tu. Maša mi reče da ste izjurili napolje. 

– Ma klasična priča… Krivo mi je što smo se svađali pred devojkama. Super smo se zabavljale dok nije došao. A i ne pamtim kad smo izašle zajedno poslednji put… Zapravo, sećam se, jer smo se Dejan i ja i tad posvađali… 

– Onda kad se napio i bio smoren celo veče, pa si otišla s njim kući ranije? 

– Upravo… Pa skoro da se ponovila situacija i ovog vikenda. Rekla sam mu kako mi se baš ide na svirku i da sam se dogovorila sa vama, pa da dođe ako želi, ali stvarno nije u obavezi.. Znam da bude umoran od posla, a i nekako osetim grč u stomaku kad pomislim da će doći… Grizem se zbog toga, nije ok.. Samo.. Za ovih godinu dana koliko smo zajedno, izašli smo svega desetak puta, i uvek isti scenario.. Elem, rekao je da želi da dođe, da nam je to potrebno, nismo dugo bili u gradu uveče, baš se raduje, te sam i ja malo živnula, bilo mi je drago. Videla si koliko mi je prijao provod sa vama, baš nam je bila super energija. On je zaglavio na poslu, pa dok se spremio i sve, stigao je negde oko ponoći. Ti si otišla da igraš sa koleginicama malo pre nego što je došao. Ne znam ni šta bih ti rekla. Stajao je sa nama tako kao drvo, složio neku facu, samo gledao okolo.. Tu je krenulo da mi kuva u stomaku, potonula sam u momentu.. Pitala sam ga šta mu je, da li je sve okej nekoliko puta.. Sve je okej. Maša i Dunja kad bi ga nešto pitale, odgovarao je preko volje, i čak drsko, baš mi je bilo neprijatno. Više nismo ni mi igrale, one su nešto malo pričale između sebe, ja sam samo stajala tu i želela da sam ostala kod kuće. Ili da je Dejan ostao kod kuće. Posle 40tak minuta je rekao da ide nazad u stan, umoran je, nije raspoložen, neće da mi kvari veče. To mi je prelilo čašu.. Možda zvuči banalno, ali toliko sam iscrpljena od tog rolerkostera.., Tenzija, pa euforija, pa nagli pad.. Nemam snage. 

– Saro, ne bih rekla da je banalno. Mi primećujemo koliko se prilagođavaš njegovom raspoloženju i koliko si opuštenija kad nije tu, a uglavnom je tu. Više ni na kafu ne idemo, a da ne povedeš i Dejana. Tad se bar normalnije ponaša u odnosu na to kad si u izlasku, gde ima još nekog osim tvojih drugarica. 

–  Ma znam.. Guši me to. Ali sve nekako razmišljam, dobar je, voli me, tu je za mene.. Nisam ni ja savršena, ne radi on ništa konkretno loše.. Samo tako nekad ima te promene raspoloženja.. Ali u subotu mi je prekipelo i rekla sam mu da sam završila sa njim. Odmah je promenio ploču, zajapurio se u licu, molio me da izađem da pričamo.. Desilo se i nešto što nije do sad.. Malo mi je glupo da ti kažem.. Sramota me je.. 

– Saro… 

– A u jednom momentu mi je rekao kako će se ubiti ukoliko ne izađem da pričam sa njim. 

– ?! Kako si odreagovala? 

– Pa pobesnela sam, iskreno. Izjurili smo, kao što ti je Maša rekla. Bila sam van sebe. Vikala sam da ne može tako nešto da kaže, odakle mu ideja i ostalo.  

– I šta on? 

– Izvinjavao se neko vreme i onda smo se malo smirili. Više se nisam sećala ni zašto smo se isprva posvađali. Naravno, otišli smo opet kod njega odande. Ali zamisli šta mi je rekao posle.. Sad kad pomislim, ne znam da li da se smejem ili da plačem. Ležali smo kasnije to veče, i kad sam ga ponovo pitala kako je mogao da mi kaže onakvo nešto, kroz smeh je odgovorio da je samo hteo da izađem napolje sa njim, a delovala sam odlučno da neću.. 

I ovo je nasilje! 


Psihičiko nasilje najčešće se tretira kao pratilac i indikator drugih oblika nasilja, a analize upućuju na to da je u nasilničkom ponašanju nekada teško razdvojiti nezavisne oblike. Samostalno prisutan, ili u kombinaciji sa drugim oblicima nasilja, ovaj oblik nasilja igra ključnu ulogu u „slamanju otpora“ i u obezbeđivanju „dobrovoljne žrtve“. Istovremeno, zbog nedovoljno jasnih određenja, česta je praksa stručnjaka da psihičko nasilje zamenjuju, odnosno ne razlikuju od „loših partnerskih interakcija“ i „disfunkcionalnih partnerskih odnosa“ kao široko rasprostranjenih pojava u kojima ne mora biti nasilja. (Ignjatović, T., 2011)

Responses

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *