Verujemo da samo grupa odvažnih pojedinaca/ki može promeniti svet. Pridruži nam se!

IRIDA je udruženje za mlade koje se zalaže za ravnopravno društvo bez nasilja. Osnovale su je tri omladinske radnice Isidora, Tamara i Jelena, sa željom da podstaknu mlade na aktivizam u polju rodne ravnopravnosti.

Međutim, IRIDA je danas i mnogo više od toga. IRIDU predstavljamo mi, mladi ljudi, koji/e postavljamo pitanja, podstičemo diskusije, ne prihvatamo da ignorišemo ono što nas „žulja“. Imamo jasan cilj ka kome neustrašivo koračamo i trudimo se da ostavljamo što veći trag. Nama nije teško da „prelomimo jezik“ i kažemo sportistkinja ili naučnica, ne mislimo da je feminizam „ružna reč“ i nećemo da okrećemo glavu i ćutimo o rodno zasnovanom nasilju! Spremni/e smo da svaki dan učimo, pratimo dešavanja oko nas i u nama, glasno viknemo kada vidimo nepravdu, ali damo i najveći aplauz kada primetimo napredak.

IRIDA okuplja sve nas koji/e mislimo da je bitno da svaka devojčica zna da ima glas i da je baš važna, da svaki dečak može da plače kada se tako oseća, da svaka žena dobije podršku da se izbori za svoje sutra bez nasilja, da svaka devojka zna da se njeno „ne“ čuje i da se baš svako to „ne“ uvažava i poštuje, da svako od nas ima pravo i mogućnost da sanja velike snove i da ih i ostvari!

Sa željom da važnost borbe za rodnu ravnopravnost u našem društvu predstavimo pre svega mladima, organizujemo različite edukacije, javne događaje, kampanje na društvenim mrežama i druge aktivnosti. Trudimo se da prenesemo važne poruke na što kreativnije i inovativnije načine što čini da se u IRIDI i sjajno zabavljamo! Kako zaista verujemo da jedino zajedničkim snagama možemo napraviti male korake koji prave veliku razliku, pozivamo vas da se upustite u ovu sjajnu avanturu sa nama i da zajedno koračamo ka društvu u kome su svi/e ravnopravni/e i bezbedni/e!

UPOZNAJTE NAS

Naš programski tim

ISIDORA PAKLAR - OSNIVAČICA I KOORDINATORKA ZA INFORMISANJE I EDUKACIJU

Isidora je završila Pravni fakultet u Novom Sadu, a zatim i studije roda na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Univerzitetski kurs za omladinske radnike/ce joj je okrenuo život naopačke i pomogao joj da prepozna šta zaista želi da radi. Nakon završenog kursa, sa Tamarom i Jelenom osniva IRIDU 2018. godine.

U IRIDI trenutno vodi program za informisanje i edukaciju. Posebno joj je važan rad na edukaciji i prevenciji rodno zasnovanog nasilja među mladima. Veruje da je važno vreme provoditi radeći ono u šta veruješ. 

Ima jednogodišnjeg dečaka i psa sa velikim ušima. I partnera koji ravnopravno učestvuje u svemu, zbog čega oboje mogu da postignu da rade ono što vole.

TAMARA BANJAC - OSNIVAČICA I KOORDINATORKA ZA ORGANIZACIONI RAST I RAZVOJ

Tamara je završila Ekonomski fakultet u Novom Sadu, a edukacijom se bavi od svojih studentskih dana. I njoj je kao Isidori Univerzitetski kurs za omladinske radnike/ce okrenuo život naopačke i osnažio je da radi ono što voli i što joj je važno. 2018. zajedno sa Isidorom i Jelenom osniva IRIDU.

Veruje da nikada nije kasno da počnemo da radimo ono što volimo (ona je tek u 35.) i da uz podršku možemo da ostvarimo sve što zamislimo. Sa desetogodišnjim iskustvom u projektnom menadžmentu, neformalnoj edukaciji i mentorstvu, u IRIDI vodi program za organizacioni rast i razvoj kroz koji nastoji da IRIDA bude zajednica osnaživanja, podrške i promena. 

Voli da putuje, a auto camping joj je najomiljeniji način putovanja. 

MILICA JOVANOV - WEB KOORDINATORKA

Milica je završila je Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, a pored toga usled njene radoznalosti o drugim oblastima i temama pohađa različite kurseve i sama se obrazuje preko interneta. Krajem 2023. godine je počela da volontira u IRIDI i to značajno utiče na njen život. Kroz ovaj rad, dobila je priliku da shvati šta voli i želi da radi i da se konstantno razvija i usavršava.  

U IRIDI radi na poziciji web koordinatorke, gde radi na unapređivanju platforme, kreiranju i ažuriranju sadržaja i optimizaciji korisničkog iskustva. 

U slobodno vreme voli da crta i piše. 

Ima papagaja koji se zove Kivi jer je njeno omiljeno voće kivi.  

BOJANA BOŽIČIĆ - GRAFIČKA DIZAJNERKA

Bojana je završila je Fakultet za Medije i Komunikacije u Beogradu 2023. godine sa zvanjem digitalna umetnica, a dizajnom se bavi još od početka srednje škole. Učestvovala je na raznim reginalnim izložbama i dizajnerskim konferencijama kao izlagačica, panelistkinja i organizatorka.

Priključuje se IRIDA timu kao dizajnerka u junu 2024. godine sa željom da približi sebi i drugima teme kojim se ova organizacija bavi. 

MILICA ĆETKOVIĆ - SARADNICA ZA AKTIVIZAM I JAVNE POLITIKE

Milica je završila Pravni fakultet u Beogradu, za vreme koga je pokazala posebno interesovanje za simulacije suđenja. Jedan od najvećih uspeha je učešće na Sport Slam Moot Court-u, Nacionalnom takmičenju u simulaciji suđenja pod nazivom “Osudi diskriminaciju” koje organizuje Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Svoju ljubav prema pravu usmerila je na advokaturu. Trenutno je advokatska pripravnica u svom rodnom gradu Smederevu, a advokaturu dožiljava kao poziv, a ne kao posao. U IRIDI radi na poziciji Saradnice za aktivizam i javne politike, u okviru koje se trudi da svojim znanjem, veštinama i ličnim primerom podstakne mlade da se zalažu sa svoja i prava drugih u svojim lokalnim zajedicama.

Ponosna je Smederevka i velika lokal patriotkinja. Zalaže se za besplatnu pratnju trudnicama u porodilištu u Smederevu. Dolazi iz velike porodice koja broji preko 20 članova/ica, iz koje crpi svu ljubav i inspiraciju da bude braniteljka ljudskih prava. Buntovna je, energična i vrlo neposredna osoba.