Naš uspeh meri se veličinom promene koju zajednički pravimo.

ŠTA MI TO RADIMO

Naši projekti

I OVO JE NASILJE 2

Rodno zasnovano nasilje se javlja u različitim oblicima. Neke od njih teško prepoznajemo i retko prijavljujemo, jer su normalizovani i predstavljeni kao sastavni deo odrastanja ili muško-ženskih odnosa. Takav je slučaj i sa seksualnim uznemiravanjem kojim se više bavimo u okviru ovog projekta.

Pročitaj više -->

“RODNA RAVNOPRAVNOST IZ FILOZOFSKOG UGLA”

,,Rodna ravnopravnost iz filozofskog ugla” je edukativni program koji ima za cilj da osnaži mlade da otvoreno i kritički pristupaju rodnoj ravnopravnosti u našem društvu. Cilj nam je da kreiramo prostor u kom će mladi preispitati svoje predrasude i vrednosti vezane za rodnu ravnopravnost i razviti veštine kritičkog promišljanja, argumentovanja i izražavanja stavova.

Pročitaj više -->

PODRŽI DEVOJČICE PROGRAMERKE

“Podrži devojčice programerke” je projekat kroz koji želimo da motivišemo, podstaknemo i osnažimo devojčice da se upoznaju sa različitim oblastima IT, uče, istražuju, razvijaju svoje talente i veštine, i odvaže se da slede svoje snove i rade ono što vole, iako u svom okruženju često dobijaju poruke da to “nije za devojičice”.

Pročitaj više -->

MREŽA ZA PROMENU

Mreža za promenu okuplja 15 udruženja širom Srbije sa ciljem da žene ravnopravno nasleđuju imovinu, a ne da je se odriču u korist muških članova porodice. Mreža za promenu takođe cilja da pokrene inicijativu za izmenu Zakona o socijalnoj zaštiti, zbog kog žene koje su se odrekle imovine ne mogu da dobijaju socijalnu pomoć — što saznaju tek kada im je ta socijalna pomoć potrebna.

Pročitaj više -->

PUTEVIMA ŽENA DO ODRŽIVOG RAZVOJA

Projekat “Putevima žena do Održivog razvoja” ima za cilj da kroz jednodnevni trening razvije kapacitete omladinskih radnika/ca, profesionalaca/ki u oblasti obrazovanja i omladinskih lidera/ki u globalnom obrazovanju i dostizanju ciljeva UN Agende 2030 za održivi razvoj.

Pročitaj više -->

I OVO JE NASILJE

“I ovo je nasilje” je projekat na kom mladi pišu kratke priče o psihološkom nasilju u partnerskim odnosima. Nakon što su mladi prošli kurs na ovu temu, koji je dostupan na našem sajtu, dobili su mentorsku podršku IRIDE i dramaturškinje tokom pisanja priča, sa željom da što živopisnije opišu realne scenarije psihološkog nasilja iz svakodnevnice.

Pročitaj više -->

IRIDIUM

IRIDIUM predstavlja platformu, sada spojenu sa IRIDINIM sajtom. Na njemu, mladi mogu da stiču znanja i veštine iz oblasti rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja, da se povezuju sa drugima i aktiviraju u svojim zajednicama. Naš sajt sadrži edukativne programe putem kojih ohrabrujemo mlade da zajedničkim snagama doprinesu stvaranju društva u kom sve/i devojke i mladići imaju jednaka prava i mogućnosti i osećaju se bezbedno i vredno.

Pročitaj više -->

PUTEVIMA ŽENA

“Putevima žena” je projekat kroz koji se upoznajemo sa ženama koje su živele i stvarale u našem gradu, i koje su svojim radom i zalaganjem ostavile važan trag u različitim oblastima.

Pročitaj više -->

OD IDEJE DO BIZNISA

“Od ideje do biznisa” je projekat koji ima za cilj promociju ženskog preduzetništva kroz infromisanje, edukaciju i osnaživanje žena da pokrenu sopstveni biznis.

Pročitaj više -->

NASILJE JE UVEK IZOLACIJA

“Nasilje je uvek izolacija” je kampanja koja ima za cilj da SOS kontakte podrške učini dostupnim što većem broju žrtava rodno zasnovanog nasilja, naročito za vreme epidemiološke situacije kada se beleži rast nasilja.

Pročitaj više -->

REWOMEN

Projekat REWOMEN obeležava 20. godišnjicu objavljivanja Povelje EU o osnovnim ljudskim pravima, slaveći doprinos žena u oblasti ljudskih, političkih, društvenih, ekonomskih i kulturnih prava kroz njihovo delovanje u okviru Ženskog Oslobodilačkog Pokreta u Evropi.

Pročitaj više -->