IRIDIUM

Šta je IRIDIUM i zašto je važan?

IRIDIUM je projekat nam kom smo kreirali/e jedinstvenu platformu, sada pripojenu IRIDINON sajtu, na kojoj mladi stiču znanja i veštine iz oblasti rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja, povezuju se sa drugim mladima i aktiviraju u svojim zajednicama. Ova platforma sadrži edukativne programe putem kojih ohrabrujemo mlade da se organizuju, međusobno povežu, razmene ideje i zajedničkim snagama doprinesu stvaranju društva u kom sve/i devojke i mladići imaju jednaka prava i mogućnosti i osećaju se bezbedno i vredno.

Kome je namenjen IRIDIUM?

IRIDIUM je namenjen mladima širom Srbije i regiona, jer smo prepoznali/e da nemaju prostor na kom brzo i lako dolaze do informacija o rodnoj ravnopravnosti ili kako da prepoznaju nasilje, kome da se obrate i na koji način da pruže podršku vršnjacima/kinjama koji/e se nalaze u nasilnoj situaciji ili odnosu. IRIDIUM je za mladiće i devojke koji/e osećaju da ih žulja nepravda, i želeli/e bi da naprave neku promenu u društvu, a nisu sigurni/e odakle da počnu.

Koju promenu želimo da napravimo?

Mnogo puta smo čuli/e da su neka ponašanja, poput preteranog izliva ljubomore, ljubav, a zapravo predstavljaju nasilje. Učeni/e smo da postoje “muški” i “ženski” poslovi, da kućne poslove treba da obavljaju samo žene. Koliko puta se postavilo pitanje šta je žrtva seksualnog nasilja imala na sebi i da je sigurno nečim to izazvala? Želimo da budemo mesto na kome ćemo razbiti ova pogrešna uverenja i pružiti prave informacije o diskriminaciji i nasilju. Želimo da pošaljemo poruku mladima u Srbiji da promene zaista kreću od njih, da im pokažemo da su sposobni/e da kreiraju bolje i sigurnije društvo, po svojoj meri i da ih u tome podržimo!

Šta smo do sada uradili/e?

Platforma IRIDIUM, sada pripojena IRIDINOM sajtu, u sebi sadrži različite edukativne i informativne programe, prostore za diskusiju i povezivanje. Prijavi se na platformu i postani deo zajednice mladih koji ne žele nemo da posmatraju probleme u svojoj okolini, već su spremni/e da zasuču rukave i aktiviraju se u borbi za ravnopravnije društvo!

Ko su partneri i donatori?

Ova platforma je kreirana uz finansijsku pomoć američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID u okviru projekta “Tvoje mesto u Srbiji” koji sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju, sa partnerima CRTA-om, ORCA-om, Fondacijom „Jelena Šantić“ i Media i reform centrom Niš (za sav sadržaj na ovoj platformi je isključivo odgovorna IRIDA i taj sadržaj nipošto ne izražava zvanične stavove USAID-a, niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Uključi se!

Pridruži se IRIDINOJ zajednici i stekni znanja iz oblasti rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja. Upoznaj se sa vršnjacima/kinjama i učestvuj u kreiranju zajednice mladih aktivista i aktivistkinja. Budi začetnik/ca promena ka ravnopravnom i bezbednom društvu! Zasuči rukave, prijavi se na platformu klikom na link i daj svoj doprinos na putu ka Srbiji u kojoj sve/i devojke i mladići imaju jednaka prava i mogućnosti, osećaju se bezbedno i vredno.

Želiš da se nam se pridružiš na ovom projektu?

Uključi se i popuni kratku formu!