PUTEVIMA UMETNICA

Šta je šetnja „Putevima umetnica“ i zašto je važna?

Putevima umetnica je šetnja putevima značajnih Novosađanki, organizovana u okviru programa prvog Autonomnog festivala žena u Novom Sadu. Autonomni festival žena je prvi festival žena u Novom Sadu, koji je tokom dvadeset dana na jednom mestu sakupio različite sadržaje – protestni hor, ženski bazar, malu školu medijske pismenosti, interaktivnu izložbu o nasilju, šetnju putevima umetnica, i mnoge druge.

Šetnja „Putevima umetnica“ obuhvatila je priču o šest značajnih Novosađanki, koje su, od početka 19. veka do danas, u Novom Sadu obrazovale, pomagale, pokretale i stvarale. To su žene koje su dolazile do revolucionarnih otkrića, brinule o onima na koje je društvo zaboravljalo, i neustrašivo grabile napred, mnogo ispred vremena u kojem su živele.

Kome je namenjena šetnja „Putevima umetnica“?

„Putevima umetnica“ namenjena je svima onima koji/e žele da saznaju više o gradu u kojem žive, ali i da se upoznaju sa značajnim ženama koje su deo istorije grada. Preuzmi mapu „Putevima umetnica“ i otisni se u avnaturu ženskom stranom Novog Sada.

Koju promenu želimo da napravimo?

Na mnogim mestima u Novom Sadu na kojima smo zastajali/e da pričamo o značajnim ženama nema posebnih obeležja, njihovog imena niti zahvalnice za njihov doprinos. Ulice i trgovi ne nose često njihova imena, i nije im dat dovoljan prostor u školskim udžbenicima. Ova šetnja je jedinstvena prilika da upoznamo sve žene koje su pisale istoriju našeg grada, bez kojih on sigurno ne bi bio ono što je danas.

Šta smo do sad uradili/e?

U okviru Autonomnog festivala žena održane su dve šetnje „Putevima umetnica“, u kojima je učestvovalo više od 30 šetača/ica. Iridini volonteri/ke našli/e su se u ulozi vodiča/kinja, te su učesnicima/ama šetnje ispričali/e priče o životima i postignućima šest Novosađanki, koje pripradaju različitim epohama, nacionalnostima, zanimanjima, ispisujući tako žensku mapu Novog Sada.

Ko su partneri i donatori?

Autonmni festival žena sproveden je u saradnji sa SOS ženskim centrom i Žena u kutiji, a uz podršku Fondacije Jelena Šantić i Fondacije za otvoreno društvo.

Uključi se!

O kojim Novosađankama bi ti voleo/la da saznaš više? Koje su to žene koje su živele i radile u našem gradu, a o kojima se još uvek nedovoljno zna? Bilo da su u pitanju naše savremenice ili žene koje su pripadale nekom drugom istorijskom periodu, piši nam, a mi ćemo se potruditi da ih uvrstimo u neku od narednih šetnji.

Želiš da se nam se pridružiš na ovom projektu?

Uključi se i popuni kratku formu!