I OVO JE NASILJE

Šta je “I ovo je nasilje” i zašto je važno?

Nefizičko nasilje se često ne shvati kao nasilje. Mnogo puta smo čuli/e kako nas partner/ka ne voli ako ne iskazuje ljubomoru ili da neke stvari treba da istrpimo, jer “bar nas ne tuče” i nikada nećemo naći savršenog/u.

“I ovo je nasilje” je projekat o pisanju kratkih priča koje govore o psihološkom nasilju u partnerskim oodnosima, sa mladim autorima/kama koji su završili kurs na ovu temu, koji je dostupan na našem sajtu. Mladi su nakon završetka kursa imali mentorsku podršku IRIDE, kao i dramaturškinje, u procesu pisanja priča kako bi što živopisnije i realnije oslikali scenarije psihološkog nasilja, sa namerom da imaju edukativan karakter.

Kome je namenjeno “I ovo je nasilje”?

„I ovo je nasilje” je namenjeno mladima koji imaju potrebu da budu vršnjački edukatori/ke kroz umetničku pismenu formu. Priče su napisane tako da svi mladi mogu da osveste kako izgleda nezdrav i nasilan partnerski odnos, i kako da bezbedno pronađu izlaz iz takvog odnosa.

Namenjeno je i onima koji/e nisu svesni/e da čine psihološko nasilje, da to prepoznaju, kako ne bi ponavljali/e u budućnosti, kao i ljudima koji posmatraju sa strane vezu drugarice, sestre, druga i nisu sigurni/e da li je to čemu prisustvuju nasilje ili svađa u vezi.

Koju promenu želimo da napravimo?

Želimo da doprinesemo kreiranju društva u kom će i psihološko nasilje biti prepoznato kao nasilje, i koje neće tolerisati manipulacije, zastrašivanja, izlivi ljubomore, izolacija, geslajting i druge vidove psihološkog nasilja kao prihvatljiv deo odnosa. Želimo da se obe strane u partnerskom odnosu osećaju bezbedno i da ne žive u strahu, već da uživaju u svemu onome što ljubav zaista jeste.

Šta smo do sada uradili/e?

Prvobitno, mladi IRIDINI volonteri/ke su napisali 10 kratkih priča o nefizičkom nasilju koje su dostupne na sajtu, uz IRIDINO mentorstvo ali bez donatorske podrške.

U okviru projekta “I ovo je nasilje”, kreirali/e smo edukativni kurs o pisanju kratkih priča o psihološkom nasilju u partnerskim odnosima koji je završilo 20 mladih osoba širom Srbije. IRIDA i eksterna dramaturškinja su pružili mentorsku podršku mladima pri pisanju, što je dovelo do 20 napisanih kratkih priča koje prikazuju različite scenarije psihološkog nasilja. Ove priče ćemo objediniti u zbirci kratkih priča, koju ćemo predstaviti javnosti na događaju gde će mladi čitati svoje priče.

Ko su partneri i donatori?

Projekat „I ovo je nasilje“ podržan je od strane Trag fondacije i OAK fondacije u okviru programa Snažnije zajedno, koji ima za cilj da podrži ženske kolektive  koji deluju kao neformalne grupe ili udruženja u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji da ostvare svoje ideje u oblastima borbe protiv porodičnog i partnerskog nasilja, trgovine ljudima i ekspolatacije, kao i izgradnje ženskog pokreta.

Uključi se!

Pozivamo te da čitaš naše kratke priče i komentarišeš utiske koje su ostavile na tebe, na sajtu, ili na postu na IRIDINIM mrežama. Naravno, budi slobodan/na da se priključiš projektu tako što ćeš i sam/a napisati kratku priču o nefizičkom nasilju i tako se priključiti našoj inicijativi da informišemo što veći broj mladih o psihološkom nasilju i podstaknemo ih da napuste toksične veze (ili oblike ponašanja) koje umeju da ostave ozbiljne posledice! 

Želiš da se nam se pridružiš na ovom projektu?

Uključi se i popuni kratku formu!