I OVO JE NASILJE

Šta je “I ovo je nasilje” i zašto je važno?

Nefizičko nasilje se često ne shvati kao nasilje. Mnogo puta smo čuli/e kako nas partner/ka ne voli ako ne iskazuje ljubomoru ili da neke stvari treba da istrpimo, jer “bar nas ne tuče” i nikada nećemo naći savršenog/u. Naviknute/i smo na ideju da devojka koja je “poželjna za vezu ili brak” treba da se ponaša na određeni način, da se trudi da ne bude provokativna, da ne izlazi mnogo, itd. Ispoljavanje seksualnosti devojke je nebezbedno, jer ukoliko “procure” fotografije, sama je kriva… Na žensko “ne” se u jeziku društva često gleda kao na ubedi me. 

“I ovo je nasilje” je serija kratkih priča, koje govore o psihološkom nasilju, a njihovi kreatori/ke su mladi koji će završiti Kurs o pisanju kratkih priča na temu nasilja u partnerskim odnosima koji će se uskoro naći na Iridinoj informativno-edukativnoj platformi IRIDIUM. Kao rezultat mentorskog rada sa mladima, na Iridinom sajtu biće objavljeno 20 kratkih priča o nefizičkom nasilju. Osim toga, priče će biti objavljene i u štampanoj publikaciji, kako bi dospele do što većeg broja građana i građanki. 

Kome je namenjeno “I ovo je nasilje”?

„I ovo je nasilje” je namenjeno mladim devojkama, ali i mladićima, kako bi uspele/i da osveste da se nalaze u nasilnom odnosu i što pre pronađu izlaz iz takve veze. 

Namenjeno je i onima koji/e nisu svesni/e da čine psihološko nasilje, da to prepoznaju, kako ne bi ponavljali/e u budućnosti, kao i ljudima koji posmatraju sa strane vezu drugarice, sestre, druga i nisu sigurni/e da li je to čemu prisustvuju nasilje ili svađa u vezi.

Koju promenu želimo da napravimo?

Želimo da doprinesemo kreiranju društva u kom će i psihološko nasilje biti prepoznato kao takvo i neće se tolerisati manipulacije, zastrašivanja, izlivi ljubomore, izolacija, gaslighting, društva u kom će se u vezi jednako poštovati granice oba/e partnera/ke. Želimo da se obe strane u partnerskom odnosu osećaju bezbedno i da ne žive u strahu, već da uživaju u svemu onome što ljubav zaista jeste.

Šta smo do sada uradili/e?

Do sada smo napisale 10 kratkih priča o nefizičkom nasilju koje se nalaze na Iridinom sajtu.

Ko su partneri i donatori?

Projekat „I ovo je nasilje“ podržan je od strane Trag fondacije i OAK fondacije u okviru programa Snažnije zajedno, koji ima za cilj da podrži ženske kolektive  koji deluju kao neformalne grupe ili udruženja u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji da ostvare svoje ideje u oblastima borbe protiv porodičnog i partnerskog nasilja, trgovine ljudima i ekspolatacije, kao i izgradnje ženskog pokreta.

Uključi se!

Pozivamo te da čitaš naše kratke priče koje izlaze svakog 25. u mesecu i komentarišeš utiske koje su ostavile na tebe, na sajtu, ili na postu na Iridinim mrežama. Naravno, budi slobodan/na da se priključiš projektu tako što ćeš i sam/a napisati kratku priču o nefizičkom nasilju i tako se priključiti našoj inicijativi da informišemo što veći broj mladih o psihološkom nasilju i podstaknemo ih da napuste toksične veze (ili oblike ponašanja) koje umeju da ostave ozbiljne posledice! 

Želiš da se nam se pridružiš na ovom projektu?

Uključi se i popuni kratku formu!