PUTEVIMA ŽENA

Šta je projekat “Putevima žena” i zašto je važan?

“Putevima žena” je projekat kroz koji se upoznajemo sa ženama koje su živele i stvarale u našem gradu, i koje su svojim radom i zalaganjem ostavile važan trag u različitim oblastima. Nažalost, to su žene koje su ostajale u senci svojih očeva, muževa, i samog vremena, i o kojima još uvek nedovoljno znamo. Zbog toga smo kreirali/e aplikaciju koja će vam približiti Novi Sad iz njihovog ugla – obilaskom lokacija na kojima su ove žene živele, radile i stvarale. 

Kome je namenjen projekat “Putevima žena”?

Projekat je pre svega namenjen mladima iz Novog Sada i okoline, ali i svima onima koji žele da upoznaju žensku istoriju grada, i priče onih koje su dugo ostajale zaboravljene. 

Aplikacija je kreirana po meri mladih, i pored edukativnog dela, omogućiće korisnicima/ama da prate svoj napredak kroz puteve žena sakupljajući virtuelne bedževe svaki put kada obiđu jednu od lokacija ucrtanih na našoj mapi. 

Aplikacija je potpuno besplatna, dostupna na srpskom i engleskom jeziku, i može se instalirati na Android i IOS uređajima.

Koju promenu želimo da napravimo?

Iako su tokom svog života dale značajan doprinos u različitim oblastima, većini ovih žena nisu posvećeni časovi istorije, priče u čitankama niti filmovi. Njihovim ulicama sugrađani/ke prolaze godinama (iako nemaju sve ni tu sreću da neka ulica u gradu nosi njihovo ime), a da ne znaju kakvi se veliki životi kriju iza ovih imena. Spomen ploče o njihovom životu i radu uglavnom ne postoje.

Želimo da zajednički podižemo svest o znamenitim ženama i njihovom doprinosu politici, nauci, zdravstvu, kulturi i društvu u celini.

Takođe želimo da ohrabrimo i inspirišemo savremene devojčice i žene da se bave svim onim poslovima u sferi politike, sporta, nauke ili IT-ja, za koje im je rečeno da su “muški” i nisu za njih.

Šta smo do sada uradili/e?

Mobilna aplikacija ispunjena sadržajem o deset znamenitih Novosađanki spremna je za preuzimanje! Klikom na link, skini aplikaciju na svoj Android ili IOS mobilni uređaj!

Ko su partneri i donatori?

Aplikacija je kreirana u okviru humanitarnog IT hakatona koji je organizovala Vega IT, kompanija iz Novog Sada. Od ukupno dvadeset projekata, “Putevima žena” je, putem javnog glasanja, izabrana za jedan od sedam projekata za realizaciju. Dalji razvoj aplikacije podržan je od strane CRTA i Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) u okviru Programa razvojne komunikacijske podrške za organizacije civilnog društva. Kreiranje novog sadržaja i razvijanje aplikacije podržano je i od strane zajedničkog projekta između Evropske unije i ”Centra Sever – Jug“, Saveta Evrope u okviru projekta “ILEGEND II: Intercultural Learning Exchange through Global Education, Networking and Dialogue”.

Izvori korišćeni u pripremi sadržaja aplikacije dostupni su nam zahvljujući dugogodišnjem radu udruženja “Ženske studije i istraživanja” iz Novog Sada, koji je pomogao da se rad i doprinos ovih žena sačuva od zaborava. 

Uključi se!

Klikom na link u zavisnosti od svog uređaja (Google/IOS store), preuzmi aplikaciju “Putevima žena” i pridruži se borbi za rodno ravnopravno društvo, koje pamti i jednako vrednuje doprinos svakog građana i građanke.

Uključi se i u kampanju tako što ćeš posetu neke od lokacija podeliti na svojim društvenim mrežama sa heštegom imena žene za koju je data lokacija vezana i heštegom #putevimažena !

Za sva pitanja i podršku u vezi sa aplikacijom, obrati nam se na putevimazena@irida.rs.

Želiš da se nam se pridružiš na ovom projektu?

Uključi se i popuni kratku formu!