REWOMEN

Šta je to “REWOMEN” i zašto je važan?

Projekat REWOMEN obeležava 20. godišnjicu objavljivanja Povelje EU o osnovnim ljudskim pravima, slaveći doprinos žena u oblasti ljudskih, političkih, društvenih, ekonomskih i kulturnih prava kroz njihovo delovanje u okviru Ženskog Oslobodilačkog Pokreta u Evropi. Kroz javno prikazivanje i niz radionica, ovaj projekat želi da doprinese vidljivosti ženske istorije u Evropi, predstavljajući biografije, događaje, uspehe i društvene promene čiji su glavni akteri žene na marginama istorije.

Kome je “REWOMEN” namenjen?

Ženska prava su ljudska prava, i samim tim REWOMEN je namenjen širokim narodnim masama. Cilj je informisanje svih koji su znatiželjni i zainteresovani da steknu dodatna znanja o događajima i ženama koje su predvodnice napretka učinjenog u oblasti ljudskih prava, a o kojima nemamo priliku da čujemo mnogo (ili uopšte) u okviru formalnog obrazovnog sistema.

Koju promenu želimo da napravimo?

Podizanjem svesti o ulozi žena u kreiranju naše istorije, ne samo da stičemo mogućnost da deleći njihove priče sa okolinom podignemo njihovu vidljivost, već i da razvijamo poštovanje prema ženama zbog njihovih izvanrednih, revolucionarnih i pozitivnih napora u poboljšanju našeg društvenog položaja. Na ovaj način, osnažujemo sve žene danas da postižu još veće uspehe sutra i da budu naše vođe u svetliju budućnost gde smo svi/e ravnopravni/e.

Ko su partneri i donatori?

Realizacija ovog projekta će biti propraćena međunarodnom konferencijom u okviru glavnog programa Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, uz saradnju sa Fondacijom „Novi Sad 2021“ i Arhivom Vojvodine  kao vodećim partnerom. REWOMEN je deo inicijative Evropske komisije, koja je kroz program „Evropa za građane i građanke“ finansiranja od strane Evropske unije, sa ciljem da osnaži sećanje na skoriju istoriju Evrope i ojača učešće građana/ki na istom nivou.

Pored Iride, u projekat su uključene institucije i organizacije širom Evrope: SOS Ženski CentarZRC SAZUUniverzitet u MariboruPolyplanityAmakaAgorà social cooperativeBeyond the BarriersFondacija Lodzki Szlak KobietMulticultural city e.V.Pokrajinski muzej Ptuj OrmozŽenska alijansa za razvojStiching Tumba, Institut des Croisements, Ptuj Tourism Public Institute,   Ženske studije i istraživanja.

Uključi se!

Budi deo vizije čija je ideja da napravi ma koliki iskorak u davanju glasa i vetra u leđa našim majkama, bakama, ćerkama, sestrama, prijateljicama i drugim voljenim ženama, jer direktnim poboljšanjem njihovog položaja u društvu, indirektno poboljšavamo položaj i svih ostalih. Samo ujedinjeni, leđa uz leđa, bez obzira na naš pol ili rod, možemo da dostignemo potpunu ravnopravnost – i svaki individualni doprinos, ma koliko mali, može da napravi pozitivnu razliku. Budi deo REWOMEN-a.

Želiš da se nam se pridružiš na ovom projektu?

Uključi se i popuni kratku formu!