IRIDINA FILMSKA PRIČAONICA

Šta je to ,,Iridina filmska pričaonica’’ i zašto je važna?

Iridina filmska pričaonica predstavlja naš način kako da sa mladima razgovaramo o važnom problemu rodno zasnovanog nasilja. Koncipirana je tako da se okupimo sa mladima da pogledamo film te da posle održimo moderiranu diskusiju o njemu, odnosno o rodno zasnovanom nasilju koje se pojavljuje u filmu. Kako je ovo teška tema za razgovor, cilj nam je da atmosfera bude što opuštenija i prijatnija kako bi se svi osećali bezbedno i prihvaćeno da podele svoja mišljenja i iskustva.

Kome je ’’Iridina filmska pričaonica,, namenjena?

Iridina filmska pričaonica je namenjena svima, naročito  mladima koji su upoznati ili koji se tek upoznavaju sa temom rodno zasnovanog nasilja. Ono što smo primetili jeste da na pričaonicama često učestvuje podjednak broj mladih muškaraca i žena. Izuzetno nam je drago zbog toga jer smatramo da se rodno zasnovano nasilje tiče svih nas.

Koju promenu želimo da napravimo?

Rodno zasnovano nasilje je kao problem duboko ukorenjeno u našem društvu. Svake godine u Srbiji femicid odnese oko 30 žena, i to je broj koji se godinama ne menja. Naš cilj jeste da podignemo svest mladih o ovom problemu, i da kroz moderiranu diskusiju, mladi nauče da prepoznaju nasilje kao i način kako da mu se suprotstave. Osnaženi i osnažene, zajedno možemo izgraditi ravnopravnije društvu u kojem će svako/a od nas biti bezbedan/na.

Šta smo do sada uradili?

Iridina filmska pričaonica je projekat koji sprovodimo u kontinuitetu od osnivanja Iride krajem 2018. godine. Do sada smo održali 20 pričaonica, prikazali 20 sjajnih filmova i okupili velik broj mladih žena i muškaraca, i to u različitim objektima širom Novog Sada. Sproveli smo i nekoliko pričaonica u online formatu, gde smo prenosili moderiranu diskusiju uživo na Facebook i Instagram i primali pitanja od publike.

Ko su partneri i donatori?

Iridinu filmsku pričaonicu sprovodimo uz puno entuzijazma i bez ikakvih donacija! Partneri koji su nam pružili prijatan prostor i tehničku opremu za prikazivanje filma jesu Omladinski centar CK13Američki kutak Novi SadSpomen-zbirka Pavla BeljanskogKulturni centar LABOmladinski kreativni centar OKCeKlub Kulture ,,Crna Ovca’’. Tu je takođe i SOS Ženski Centar, sa čijim smo članicama često održavali moderirane diskusije.

Uključi se!

Iskorači, pridruži se diskusiji i reci „ne“ nasilju! Kroz razgovor sa vršnjacima i vršnjakinjama, nauči kako da prepoznaš nasilje, kako da mu se suprotstaviš i kako da doprineseš kulturi nenasilja u svojoj zajednici. Rodno zasnovano nasilje ne smemo tolerisati. Doprinesi ravnopravnijem i bezbednijem društvu! Učestvuju u Iridinoj filmskoj pričaonici!

Želiš da se nam se pridružiš na ovom projektu?

Uključi se i popuni kratku formu!