FEMINIZAM JE ZA SVAKOGA

Tokom aprila 2022. IRIDA je pokrenula onlajn kurs o rodnoj ravnopravnosti i aktivizmu, namenjen, pre svega, mladima. U okviru kursa mladi su imali prilike da nauče više o pojmovima rodne ravnopravnosti, feminizma, stereotipa i predrasuda, rodno zasnovanog nasilja, ali i o tome kako pokrenuti promene u svojoj zajednici kao aktivista/kinja. 

Mladi koji su prošli kurs, odlučili su da pokrenu promene u svom okruženju. Podelili su se u timove, i radili na na problemima koji ih žuljaju u njihovim zajednicama. Deo mladih koji je realizovao akcije pod nazivom “Feminizam je za svakoga” činilo je sedam polaznica kursa iz Novog Sada, Beograda i Niša: Anja Aleksić, Anja Pejinović, Danica Đorđević, Marija Mitić, Milica Stančetić, Tamara Lazarević i Una Milić. 

Aktivistkinje su sprovele ulične akcije u svojim gradovima sa idejom da podstaknu vršnjake/inje da promišljaju pitanja feminizma, rodne ravnopravnosti, kao i to da li oni sebe smatraju feministima i feministkinjama. Uključivši podjednako i momke i devojke u razgovore, ustanovile su da je mladima feminizam važan i potreban, ali da se rodnoj ravnopravnosti nažalost ne pridaje dovoljno značaja.

Kako bi podigle svest o tome da je feminizam (baš) za svakoga, aktivistkinje su nakon ove akcije napravile i set stikera sa pozitivnim porukama za mlade, koje su istakle na različitim mestima u Beogradu i Novom Sadu. 

Pored ovih akcija, one neprestano na ovim temama rade i online, na Instagram nalogu @feminizam_je_za_svakoga. Na ovom nalogu govore o stereotipima koje rodna neravnopravnost nameće ženama i muškarcima, ali ističu i pozitivne primere poznatih muškaraca i žena koji feminizam žive i promovišu ga u svemu što rade.

Tako smo saznali/e da su Antonio Banderas i Akvamen feministi, ali i analizirali štetne poruke koje svakodnevno čujemo u svom okruženju, kao što su “žene su loši vozači”, “pravi dečaci ne plaču”, “ženama je mesto u kuhinji” i još veliki broj drugih. Ako niste do sada, svakako je pravo vreme da zapratite ovaj profil!

Ukoliko vam sve ovo zvuči interesantno, napominjemo da je kurs o rodnoj ravnopravnosti i aktivizmu potpuno besplatan i otvoren za sve, a možete ga pronaći ovde, na IRIDIUM platformi. Kurs ima pet modula i interaktivne vežbe, a po završetku kursa svaki polaznik/ca dobija i sertifikat! 

IRIDIUM je kreiran uz finansijsku pomoć američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID u okviru projekta “Tvoje mesto u Srbiji” koji sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju, sa partnerima CRTA-om, ORCA-om, Fondacijom „Jelena Šantić“ i Media i reform centrom Niš (Za sav sadržaj na ovoj platformi je isključivo odgovorna IRIDA i taj sadržaj nipošto ne izražava zvanične stavove USAID-a, niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.)

Responses