Iridine filmske pričaonice

Nakon završenog kursa o Rodnoj ravnopravnosti i aktivizmu na IRIDIUM-u, četiri devojke su se udružile i zajednički osmislile akcije koje će organizovati u svojim mestima! Odlučile su se za temu body image-a (standarda lepote) kao jednom od problema u društvu koji ih žulja. Sigurno si videla/o reklame za mršavljenje ili teretanu koje devojku ili ženu pozivaju da ostvari svoj body goal ili da postane najbolja verzija sebe, pritom pokazujući sliku samo jednog tipa figure, vitke devojke sa oblinama. Na ovaj način se vrednost žene svodi na njen fizički izgled i kako ona prema tome deluje u očima drugih. Devojke su primetile da se u svetu susrećemo sa nametnutim standardima lepote za žene, koji se vremenom menjaju, ali je jedino trajno da su uvek prisutni.  

Kako bi širile svest mladih o ovoj temi, odlučile su da organizuju filmske pričaonice širom Srbije: u Beogradu, Nišu, Smederevu i Kragujevcu! Srednjoškolcima/kama i studentima/kinjama će prikazati TED Talk na temu body image-a. 

Nakon odgledanog TED Talk-a, mladi će uz pomoć pitanja moderatorke, dobiti priliku da promisle i diskutuju o problemima koje sa sobom nose standardi lepote, te na koji način mogu dati svoj doprinos u kreiranju društva koje prihvata i ceni razlike, kao i značajnije vrednosti žene od njenog fizičkog izgleda. 

Ana Mirkailo, učenica trećeg razreda gimnazije u Smederevu, održava pričaonicu 21. 04. u svojoj školi.

Anđela Sorak, studentkinja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, pričaonicu održava 26. 04. u 19h u prostorijama kancelarije za mlade, u Kragujevcu.

Lidija Tasić, studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, održaće pričaonicu 26. 04. u 16h na svom fakultetu.

Milica Kostin, studentkinja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, pričaonicu održava 29. 04. u 18h u kulturnom centru Magacin, u Beogradu.

Iridine filmske pričaonice, mladi sprovode uz pomoć USAID-a i Nacionalne koalicije za decentralizaciju kao deo projekta Tvoje mesto u Srbiji

Responses