Iridine filmske pričaonice – četiri grada, četiri priče

Polaznice Iridinog kursa o rodnoj ravnopravnosti i aktivizmu su u svojim gradovima održale filmske pričaonice na temu: Idealna slika ženskog tela. Učesnici/e su, uz pomoć moderatkorki, nakon projekcije TED Talk-a o stardardu lepote bili/e u prilici da pričaju o problemima koje stvara ovaj standard kao i o tome kako je došlo do formiranja standarda.

Ana Mirkailo, učenica trećeg razreda gimnazije u Smederevu, je održala pričaonicu u svojoj školi.

Anđela Sorak, studentkinja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, pričaonicu je održala u prostorijama Kancelarije za mlade Kragujevac.

Milica Kostin, studentkinja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, je pričaonicu održala u kulturnom centru Magacin, u Beogradu.

Lidija Tasić, studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, je održala pričaonicu na svom fakultetu.

Nekim devojkama je ovo prvo moderatorsko iskustvo, ali to nikako nije uticalo na kvalitet i dinamiku diskusija koje su vodile, sa kojih niko nije otišao kao prećutni učesnik/ca. To nam potvrđuju i utisci učesnika/ca koji/e su po završetku pričaonice tražili/e “kartu” za sledeću. Ono što je moderatorke oduševilo su oni ljudi koji su prilazili posle diskusije i želeli još da pričaju o temama koje su im važne. Tako se osetila i Ana Mirkalo koja kaže: “To za mene znači da neko prepoznaje sebe, da može da nađe nadu za sebe i da mu se vraća samopoverenje, što je i zadatak feminističkih aktivista/kinja – da vrate ženama poverenje u sebe.”

Poređenjem utisaka došli/e smo do zaključka da su se učesnici/ce diskusija u Nišu i Beogradu složili/e u tome da se ovaj ideal može primeniti i na muško i na žensko telo, kao i u tome da se taj ideal dosta menjao kroz istoriju. Milica Kostin nam prenosi: “Žene su u medijima više pritisnute i targetirane da treba da izgledaju na određen način, dok je unutrašnja psihološka borba oko idealnog izgleda ista za oba pola.” U svim gradovima većinski su se učesnici/e složili/e da patrijarhat ima popriličan uticaj na ovaj problem, ali takođe i da su prisutni faktori poput porodice, medija i kapitalizma i sl.

Na pričaonicama je većinski deo učesnika/ca bio ženskog pola, ali ne zaboravi, feminizam je za svakoga i za sve, a ti nastavi da nas pratiš na putu da te ciljeve i ostvarimo! Bićeš obavešten/na o sledećim akcijama ove fantastične četvorke!

Ukoliko vam sve ovo zvuči interesantno, napominjemo da je kurs o rodnoj ravnopravnosti i aktivizmu potpuno besplatan i otvoren za sve, a možete ga pronaći ovde, na IRIDIUM platformi. Kurs ima pet modula i interaktivne vežbe, a po završetku kursa svaki polaznik/ca dobija i sertifikat!

IRIDIUM je kreiran uz finansijsku pomoć američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID u okviru projekta “Tvoje mesto u Srbiji” koji sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju, sa partnerima CRTA-om, ORCA-om, Fondacijom „Jelena Šantić“ i Media i reform centrom Niš (Za sav sadržaj na ovoj platformi je isključivo odgovorna IRIDA i taj sadržaj nipošto ne izražava zvanične stavove USAID-a, niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.)

Responses