To (ni)je za devojčice?

U toku aprila 2022., grupa mladih iz mnogih mesta širom Srbije priključila se IRIDINOJ Informativno-edukativnoj platformi IRIDIUM i  uspešno završila prvi IRIDIN kurs – Kurs o rodnoj ravnopravnosti i aktivizmu! U okviru onlajn kursa, mladi su imali priliku da nauče brojne pojmove i fenomene u vezi sa rodnom ravnopravnošću i rodno zasnovanim nasiljem, ali i da dobiju ideje na koji način i oni mogu da postanu aktivni građani/ke i da se bore za društvo u kakvom žele da žive. Nakon završetka kursa, formirane su grupe i mladi su se, uz mentorsku podršku IRIDINOG tima, otisnuli u svoje prve aktivističke poduhvate ka ravnopravnom društvu!

Deo mladih okupio se oko problema stereotipne podele zanimanja na “muška” i “ženska” koja je nažalost i dalje veoma prisutna u našem društvu i odlučila da organizuje javni događaj pod nazivom “To (ni)je za devojčice”. Ovaj tim činili su mladi iz Novog Sada, Beograda i Niša: Milica Babić, Uroš Martinović, Branislava Branković, Tamara Grujić i Jelena Perić.

Panel diskusija je održana 11.5. u Kulturnom centru Magacin u Beogradu, a aktivisti/kinje su želeli/e da pokrenu razgovor na temu zašto su u određenim profesijama i dalje većinski muškarci i kako se to odražava na devojke i žene zaposlene u tim strukama, kao i da li se situacija u ovom pogledu menja.

Sjajne mlade panelistkinje: Ana Knežević (fizičarka), Mila Lukić (softver inženjerka) i Jelena Perić (game developerka – studentkinja) podelile su svoja iskustva o tome kako je raditi u oblastima koje se smatraju “netipičnim za žene” i kako su se odlučile na izbor baš tih zanimanja. Nakon diskusije sa panelistkinjama, razgovoru se priključila i publika, sa svojim pitanjima i mišljenjima o ovakvom tipu podela i da li im je mesto u 21. veku. “Samo napred, uskoro nećemo biti manjina!” bile su reči Mile, koja je zajedno sa drugim panelistkinjama, a i mladim aktivistima/kinjama sa IRIDIUM-a, poslala jasnu poruku da su i žene i devojke podjednako sposobne kao i njihove muške kolege, te da i one zaslužuju jednake šanse i prilike da slede svoja interesovanja i da se bave onim što vole!

Ukoliko vam sve ovo zvuči interesantno, napominjemo da je kurs o rodnoj ravnopravnosti i aktivizmu potpuno besplatan i otvoren za sve, a možete ga pronaći ovde, na IRIDIUM platformi. Kurs ima pet modula i interaktivne vežbe, a po završetku kursa svaki polaznik/ca dobija i sertifikat!

IRIDIUM je kreiran uz finansijsku pomoć američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID u okviru projekta “Tvoje mesto u Srbiji” koji sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju, sa partnerima CRTA-om, ORCA-om, Fondacijom „Jelena Šantić“ i Media i reform centrom Niš (Za sav sadržaj na ovoj platformi je isključivo odgovorna IRIDA i taj sadržaj nipošto ne izražava zvanične stavove USAID-a, niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.)

Responses