Utisci nakon gledanja “Fride”

U utorak, 30.08. održana je još jedna Iridina filmska pričaonica u prostoru CK13. Na ovoj pričaonici, učesnici i učesnice su imali/e priliku da gledaju višestruko nagrađivano filmsko ostvarenje “Frida”. Ovaj film iz 2002. godine predstavlja određene momente u toku odrastanja i života jedne od poznatijih umetnica 20. veka, Fride Kalo. S obzirom na to da je na Fridin život u velikoj meri uticala i njena veza sa umetnikom Dijegom Riverom, njihov brak i izazovi sa kojima su se susretali tokom zajedničkog života prožimaju se kroz ceo film. S obzirom na sjajnu scenografiju i autentičnu muziku, za koju je ovaj film dobio i više nagrada, učesnici/e su zaista mogli/e da osete duh Meksika i kulturu koju je Frida sa ponosom predstavljala 🙂

Izvor: IRIDA

Nakon završene projekcije, usledila je diskusija sa zainteresovanim učesnicima/ama o utiscima sa filma. Film “Frida” se zaista dopao većem delu publike i generalni utisak je bio da verodostojno prikazuje Fridu i njen život. Međutim, deo publike se složio da film u nedovoljnoj meri predstavlja Fridin umetnički put i da zapravo ne znamo kako je od mlade devojke koja nije sigurna da li je umetnost poziv kome treba profesionalno da se posveti dospela do poznate umetnice koja samostalno izlaže svoje radove. Postavilo se pitanje da li je i u ovoj priči značajna žena predstavljena kroz prizmu svog odnosa sa suprugom i da li je kroz čitav film, a i sam njen život, Frida u Dijegovoj senci.

Izvor: IRIDA

Prisutni/e učesnici/e su se složili/e da je Dijegov i Fridin odnos bio zaista poseban i nesvakidašnji i da je kroz film prikazano da je u pitanju bila velika ljubav, koja je odolevala svim pritiscima i izazovima. 🙂 Osvrnuli/e smo se i na zanimljiv razgovor koji su vodili na početku svoje veze, gde Dijego obaveštava Fridu da on ne može da joj bude veran, na šta mu Frida odgovara da je njoj samo važno da joj bude lojalan. Mišljenja publike su bila podeljena o tome da li je Dijego Fridu poštovao i da li joj je istinski bio odan, kao i šta to zaista znači.

Diskusija je završena zaključkom da je “Frida” dobar, edukativan i potresan film koji na zanimljiv način predstavlja život vanserijske umetnice i aktivistkinje Fride Kalo, sa svim poteškoćama, izazovima i trijumfima. Ovim putem se zahvaljujemo sjajnoj publici koja je prisustvovala ovoj Iridinoj filmskoj pričaonici i podelila svoja razmišljanja i utiske o filmu! 🙂

Ova Iridina filmska pričaonica organizovana je u okviru projekta „Putevima žena“, koji se sprovodi uz finansijsku podršku zajedničkog projekta između Evropske unije i ”Centra Sever – Jug“, Saveta Evrope u okviru projekta “ILEGEND II: Intercultural Learning Exchange through Global Education, Networking and Dialogue”. Projekat je podržan i od strane CRTA i Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) u okviru Programa razvojne komunikacijske podrške za organizacije civilnog društva.

Responses