PODRŽI DEVOJČICE PROGRAMERKE

Šta je projekat “Podrži devojčice programerke” i zašto je važan?

“Podrži devojčice programerke” je projekat kroz koji želimo da motivišemo, podstaknemo i osnažimo devojčice da se upoznaju sa različitim oblastima IT, uče, istražuju, razvijaju svoje talente i veštine, i odvaže se da slede svoje snove i rade ono što vole, iako u svom okruženju često dobijaju poruke da to “nije za devojičice”.

Kako bismo to postigli/e, organizujemo radionice programiranja i robotike za devojčice u malim mestim širom Srbije, kroz koje im pokazujemo da programiranje nije teško, da može da bude zabavno i da jeste za njih samo ako to žele.

Kome je namenjen projekat “Podrži devojčice programerke”?

Projekat je namenjen svim devojčicama, uzrasta od 7 do 14 godina, iz malih mesta širom Srbije. Devojčice ne moraju da imaju prethodno znaje i iskustvo u programiranju ili robotici, niti da imaju svoj lični računar/tablet da bi učestvovale u radionicama. Treba samo da budu radoznale i hrabre da pokušaju.

Koju promenu želimo da napravimo?

Želimo da promenimo rodne stereotipe da IT, kao ni druge tehničke nauke, nisu za devojčice. Da je to teško, da nisu dovoljno dobre ili pamente, da one to ne mogu. Želimo da ih ohrabrimo i osnažimo, ali i obezbedimo i materijalnu podršku, naročito onim devojčicama koje nemaju mogućnosti i finansijska sredstva, da zakorače u svet IT industrije. Zato smo osnovali/e Fond “Putevima devojčica” u okviru kojeg sprovidmo projekat “Podrži devojčice programerke”.

Šta smo do sada uradili/e?

Prvo malo mesto u koje smo otišli/e jesu Odžaci! 20 devojčica iz ove opštine, svake nedelje je pohađalo radionice programiranja i robotike na kojima je učilo programiranje na zabavan način, kroz igru i zanimljive projekte, pravilo robote koristeći Lego Education setove i programiralo ih u Scratch Junior-u, Scrratch-u ili  Python-u.

One su se jedno pripremale i za učešće na takmičenju “Vukobratovićevi dani robotike” koje se održavlo od 24. do 26. novembra 2023. godine u Beogradu, a kroz koje smo zapravo želili/e da ih dodatno motivišemo i osnažimo da zakorače u svet programiranja, robotike i elektronike.

Takođe, pokrenuli/e smo i fandrajzing kampanju “Podži devojčice programerke iz Odžaka” kroz koju smo sakupili 1.090.170,00 RSD, što je trostruko veći iznos od potrebnog za pripremu i odlazak devojčice na takmičenje. Sva sredstva koja su sakupljena preko 100% će biti iskorišćena za održivost programa “Podrži devojčice programerke” u narednoj godini, odnosno za organizovanje radionica programiranja i robotike, kao i za pripremu devojčica iz Odžaka ali i drugih manjih opština, za takmičenje u 2024.

Ko su partneri i donatori?

Podršku za razvoj ideje Fonda “Putevima devojčica” i projekta “Podrži devojčice programerke” smo dobili kroz projekat Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Radionice programiranja i robotike sprovodimo u sradnji sa Dečijim inovacionim centrom, čiji/e mentori/ke rade svakog vikedna sa devojčicama. Osnovna škola “Branko Radičević” u Odžacima nam je ustupila prostor za pripremu za takmičenje. A, prve novčane donacije smo dobili od Everseen-a i OutSystems-a kao najvećih Tech Girls Supporter-a, a ubrzo su im se pridružili i mnogi drugi.

Uključi se!

Pridruži se kampanji, podrži devojčice programerke iz Odžaka, pomizi im da odu i pobede na takmičenju “Vukobratovićevi dani robotike”. Saznaj ovde na koje sve načine možeš da podržiš devojčice programerke.

Želiš da se nam se pridružiš na ovom projektu?

Uključi se i popuni kratku formu!