Informacije o još 10 značajnih žena u aplikaciji “Putevima žena”

Kroz aplikaciju “Putevima žena”, korisnici/e su imali/e priliku da se upoznaju sa likom i delom 10 značajnih žena i lokacijama koje za njih vezujemo. Među njima su se našle znamenite naučnice poput Mileve Marić, dobrotvorke Marije Trandafil, književnice Jelice Belović-Bernadžikovske i brojne druge žene, koje su ostvarile velike uspehe i napravile značajne iskorake u različitim oblastima. Sa željom da se od zaborava sačuva što veći broj značajnih žena, u aplikaciju su dodate informacije i rute u vezi sa novim značajnim ženama iz prošlosti.

U okviru projekta “Putevima žena”, učesnici i učesnice su nakon završetka treninga započeli/e istraživački proces o ženama koje smatraju značajnim i o kojima žele da informišu i širu javnost i obogatili/e aplikaciju sa pričama o još 10 žena. Nakon pronalaska izvora, mladi su počeli/e sa pisanjem teksta i pronalaženjem lokacija koje su na neki način važne za ženu o kojoj su odlučili/e da pišu. Kao rezultat njihovog rada, korisnici/e su sada u mogućnosti da se upoznaju sa likom i delom još velikih imena, poput Ksenije Atanasijević, koja je prva doktorka nauka u Srbiji i Drage Ljočić, prve srpske lekarke o kojima su pisale, redom, Lidija Tasić i Tijana Ljubenović. Bojana Lekić pripremila je tekst o značajnoj ženi 13. veka, Jeleni Anžujskoj, dok se Bojana Pražić opredelila za istraživanje o heroini Milunki Savić. U aplikaciji se nalaze priče o dobrotvorki Darinki Grujić Radović, o kojoj je pisala Milica Babić, ali i umetnicama Danici Jovanović i Mileni Pavlović Barili, o kojima su tekst pripremili/e Božana Opačić i Filip Ilić. Polaznici/e treninga, Valentina Pap i Vuk Stanojev smatrali/e su da je važno predstaviti i značajne feminističke aktivistkinje Katarinu Milovuk i Žaranu Papić, za koje, nažalost, šira javnost uglavnom nije čula ranije. U aplikaciju je ubačena priča i o lekarki i pedagoškinji Mariji Montesori, koju je pripremila Marija Živanov, a Sofija Rajić aplikaciju je upotpunila dodatnim informacijama i lokacijama za Milevu Marić.

Među novim uspešnim i važnim ženama koje smo želeli/e da predstavimo korisnicima/ama aplikacije, nalaze se žene iz Vojvodine i Srbije, ali smo ovoga puta u aplikaciju ubacili/e i one iz drugih evropskih država, a sve sa željom kreiranja mape koja povezuje lokacije i priče važne za žene iz cele Evrope!

Zahvaljujemo se učesnicama i učesnicima treninga na doprinosu razvoja aplikacije i entuzijazmu da približe žene iz istorije široj javnosti! Aplikacija “Putevima žena” će u budućnosti biti bogatija za još priča o značajnim ženama koje ne smemo zaboraviti i čiji doprinost treba slaviti! Zato preuzmi aplikaciju na svoj Android ili IOS uređaj i pođi sa nama “putevima žena”!

Projekat „Putevima žena“ sprovodi se uz finansijsku podršku zajedničkog projekta između Evropske unije i ”Centra Sever – Jug“, Saveta Evrope u okviru projekta “ILEGEND II: Intercultural Learning Exchange through Global Education, Networking and Dialogue”. Projekat je podržan i od strane CRTA i Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) u okviru Programa razvojne komunikacijske podrške za organizacije civilnog društva.

Responses