Najava akcije “Okači plakat #3”

Irida organizuje četvrtu panel diskusiju i pozivamo te da se priključiš! Na diskusiji “Ne okreći glavu” pozabavićemo se pitanjem šta treba da radimo kada svedočimo nasilje. Da li treba da pozovemo policiju? Kako da damo žrtvi do znanja da doživljava nasilje i na koji način treba da pristupimo pružanju direktne podršku? Na ova, kao i na mnoga druga pitanja, pokušaćemo da odgovorimo tokom diskusije 29.4. na ZOOM platformi, sa početkom u 19 časova. Prijavi se na link!

Panelisti i panelistkinje

Na panelu će učestvovati:

  • Dženeta Agović, direktorka organizacije Impuls, feministkinja i mirovna aktivistkinja 
  • Jelena Džunić, SOS telefonski savetnik za osobe sa iskustvom nasilja u Sigurnoj kući Pančevo
  • Milica Crkvenjakov, kreatorka „Draga devojčice“ YouTube i Instagram profila
  • Jelena Stojanović, savetnica u Omladinskom savetovalištu SOS ženskog centra

Diskusije će moderirati Aleksandra Grujić, koordinatorka za omladinski rad u organizaciji Irida.

Tokom diskusije ćemo se osvrnuti na tri nivoa podrške koje možemo kao građani/ke da pružimo žrtvi, a koje smo prepoznali kao važne – prepoznavanje nasilja u svim njegovim oblicima kao takvog i davanjem do znanja žrtvi da ono ne bi trebalo da se toleriše; informisanje žrtve o dostupnim mehanizmima podrške; i najzad, pružanje direktne podrške žrtvi što bi moglo da predstavlja, između ostalog, odlazak zajedno sa žrtvom kod javnog tužioca ili pak čuvanje dece. 

Nasilje je uvek izolacija

Panel diskusiju organizujemo u okviru projekta “Nasilje je uvek izolacija”, sa željom da SOS kontakt telefone učinimo dostupnim što većem broju žrtava nasilja. Periodi izolacije prouzrokovani pandemijom korona virusa, nažalost su rezultirali znatno uvećanim brojem žrtava rodno zasnovanog nasilja.

Pored panel diskusija, kampanja podrazumeva i akcije postavljanja plakata sa SOS kontakt telefonima na terenu zajedno sa građanima/kama, odnosno dostavljanje odštampanih plakata kako bi građani/ke mogli/e da zalepe u komšiluku ili na ulazima svojih zgrada. Do sada smo postavili/e 157 plakata a u ponedeljak 19.4. započeli smo poslednju akcija koja će trajati do 25.4. Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže u oblepljivanju Grbavice, Detelinare, Novog Naselja i Rumenke SOS plakatima kako bismo zajedničkim snagama pružili/e podršku svim žrtvama nasilja.

Nasilje je uvek izolacija” je deo projekta Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” koji sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Takođe, projekat je dobio podršku projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) “Tvoje mesto u Srbiji” koji sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju, sa partnerima CRTA-om, ORCA-om, Fondacijom “Jelena Šantić” i Media i reform centrom Niš.

Budi deo kruga podrške

Prijavi se i učestvuj u diskusiji. Saznaj kako da treba da postupamo kada svedočimo nasilje i na koji način treba da pristupimo da bismo pružili što adekvatniju podršku žrtvi. Pridruži se 29.4. u 19 časova i budi deo panel diskusije “Ne okreći glavu”! Link za prijavu je ovde.

Responses