Najava događaja: Panel diskusija „Krug podrške”

Irida vam priprema sledeći onlajn događaj i pozivamo vas da se priključite! Ovog puta organizujemo panel diskusiju „Krug podrške“ sa ciljem da građanima/kama približimo konkretne mehanizme podrške koji su dostupni žrtvama rodno zasnovanog nasilja i podstaknemo ih na aktivnije učešće u rešavanju ovog problema. Diskusija će se držati  22.2. u 19 časova na Zoom platformi. Klik na link i priključi se!

Panelisti i panelistkinje

Na panelu će učestvovati Maja Sedlarević, zamenica Predsednice Komisije za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada, Olivera Pejak – Prokeš, sudija Apelacionog Suda u Novom Sadu; Aleksandra Savić, programska koordinatorka u SOS Ženskom centru;  Filip Jovanov, socijalni radnik pod supervizijom u Centru za socijalni rad Pančevo i Nevena Glušac, predstavnica organizacije Iride.

Kroz diskusiju ćemo približiti procedure zaštite od nasilja koje ponekad mogu delovati strano ili komplikovano. Opremljeni ovim znanjem, biće nam lakše da i sami delujemo kada primetimo nasilje u našem okruženju. Takođe ćemo popričati o tome zašto ponekad žrtve rodno zasnovanog nasilja ne prijavljuju nasilje ili pak odustanu nakon što su pokrenuli proceduru, kao i o tome na koji način mi možemo da budemo podrška u tom procesu.

Nasilje je uvek izolacija

Panel diskusiju organizujemo u okviru naše kampanje „Nasilje je uvek izolacija“, koju smo pokrenuli kako bismo učinili SOS kontakt telefone dostupnim što većem broju građana i građanki u vreme pandemije korona virusa. Epidemiološke mere koje su stupile na snagu prošle godine i bile nužne za suzbijanje širenja virusa, imale su nažalost neželjenu posledicu povećanja broja žrtava rodno zasnovanog nasilja.

U maju i junu 2020. organizovali smo prvu fazu kampanje „Nasilje je uvek izolacija“, a u decembru smo započeli i drugu fazu. Organizujući akciju lepljenja plakata od 11. do 19. januara, pozvali smo građane i građanke da se priključe i postave plakate sa SOS kontakt telefonima. Nismo mogli da očekujemo da će se više od 20 građana i građanki priključiti i da ćemo tokom jedne nedelje uspeti da postavimo 80 plakata u ulazima zgrada, prodavnicama i drugim lokalima širom Novog Sada, a pogotovo na Klisi, Adicama, Telepu, Limanu i u Petrovaradin. Zahvalni smo svima i nadamo se da će naši zajednički napori učiniti podršku dostupnom onima kojima je zaista i potrebna.

“Nasilje je uvek izolacija” je deo projekta Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” koji sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Takođe, projekat je dobio podršku projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) “Tvoje mesto u Srbiji” koji sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju , sa partnerima CRTA-om, ORCA-om, Fondacijom „Jelena Šantić“ i Media i reform centrom Niš.

Budi deo kruga podrške

Prijavi se i učestvuj u diskusiji. Zajedno možemo da podržimo žrtve time što ćemo se informisati o mehanizmima podrške i naučiti koji je najbolji način da reagujemo kada sledeći put primetimo nasilje.  Pridruži se 22.2. u 19 časova i učestvuj u našoj panel diskusiji „Krug podrške“. Link za prijavu je ovde.

Responses