Zar ne znaš da se šalim?

Prošle su već dve godine. Otkad se nismo čuli, otkad smo stranci, otkad sam morala da naučim mnogo toga. A mislila sam da će trajati zauvek. Zar nije tako trebalo da bude?

Sedim i razmišljam. Duboko dišem. Kako sam to mogla sebi da uradim? Pa zar nisam sve vreme osećala da nešto nije kako treba? Trudim se da ne krivim sebe. Ali sam imala prevelika očekivanja od nekog ko njih nikako nije mogao da ispuni. Oslonila sam se na njega, u potpunosti verovala, volela i onda kad je sve puklo – pukla sam i ja.

– U tebi je problem, Irina, kako ne vidiš? Ja ti nisam ništa uradio, a i ako bih ti ikad nešto učinio nažao, valjda znaš da nikad to ne bih uradio namerno.

Pa možda i jesam preterano reagovala. Verovatno to nije mislio, rekao je u afektu. Možda treba da dobijem, pa su mi hormoni malo poludeli.

I to bih rekla sebi svaki mesec, svaki put kad bismo se posvađali. A svađe su bile vrlo iscrpne, duge, nastavljale su se s poruka na uživo, i tako ukrug. Ignorisanje nekoliko dana, a onda izvinjenje uz cveće na koje svaki put nasednem.

– Ćao, ljubavi! Šta ima novo? O, malo smo se ubucili ovde, a?

Čujem ga kako govori: Što se ljutiš, zar ne znaš da se šalim? To bi uvek rekao nakon neke uvrede.

– Evo ništa, ovih dana stalno učim i pišem neki jako zanimljiv tekst. Sutra treba da idem na rođendan, pa ću konačno malo da se opustim.

– Aaaa, lepo. A čiji rodjendan?

– Petrov.

– Koji Petar?

– Pa znaš Petra, išli smo zajedno u srednju, dobri smo baš.

– Da, da. Srce, pazi šta radiš sutra, nemoj da te proveravam.

– O čemu ti pričaš?!

– Znaš ti dobro o čemu.

– Imaš neki problem što idem kod dobrog druga na rođendan?

– Taman posla. Znaš da ja tebe volim najviše na svetu, samo se brinem. Nego znaš kako sam danas…

Ali je umeo da bude tako divan prema meni. A opet, kao da je imao skroz dve odvojene ličnosti. I sve sam radila da ne vidim tu drugu mračnu stranu. Plašila sam da je nekako ne izazovem.

A onda… Kap koja je prelila čašu. Otišla sam u bioskop sa drugaricom i videla njega u istom tržnom centru kako šeta sa drugarom. Kaže da je samo hteo da proveri jesam li stvarno sa njom.

– NE MOŽEŠ VIŠE DA ME KONTROLIŠEŠ! Nisi normalan, šta tražiš ovde?!

– Ali ja sam samo…

– Završili smo.

Javljao mi se još. Kad sam ga blokirala svuda, zvao je sa drugih brojeva, pretio…

Zaboravila sam kako je to voleti sebe. Osloniti se na sebe. Kako da sama donosim svoje odluke, ne pravim planove po nekom drugom, ne vrednujem sebe kroz njegovo mišljenje. I, evo, godinama nakon raskida, i dalje mi se nekad vrati taj bol. Nekad pomislim da nikada neću skroz preboleti. Sada sam zavolela sebe. Shvatila sam da zaslužujem mnogo bolje. Ali i dalje se nekada setim toga što je bilo, i dalje mi se vrati, kao košmar koji ne možeš da zaboraviš. Vrati mi se jer znam da je to uzrok svakog mog odbijanja da se ponovo vežem za nekog. Plašim se da ću ponovo propustiti da vidim sve moguće crvene zastavice u novom odnosu i da ću ponovo proživeti ovakvu traumu ili nešto još gore. Trudim se da verujem da nije moja krivica i da neće ovako biti zauvek. Da ću upoznati novu osobu koja će biti divna i koja će me tretirati kao što i zaslužujem. Ali ponekad je jako teško…

Naročito kad vidim svoje bliske prijateljice u srećnim vezama, ne mogu a da se ne setim svega što se meni dogodilo. A svaki put kad o tome mislim, kao da se setim još nekih njegovih manipulativnih i kontrolišućih postupaka i kao da me još jednom probode rečenica: „Kako sam mogla da budem tako slepa?” Drugarica mi je preporučila svoju terapeutkinju i planiram da odem. Ne želim više da se vraćam na ovo i propuštam nove prilike u životu da zavolim nekoga i zabavim se. Ne želim da ovaj odnos u tolikoj meri definiše moj život čak i nakon dve godine. Mada, pozitivna stvar koja se može izvući iz ovoga i koja mi vraća veru jeste da sad znam koliko vredim i šta ne želim, što tada definitivno nisam znala.

Kratka priča o psihičkom nasilju. I ovo je nasilje. Šta je psihičko nasilje pročitaj u Rečniku psihičkog nasilja.

Responses

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *